Diskursivní reprezentace rodiny a dětství v učebnicích pro základní školy - Vilím, Jiří; Nosál, Igor, 1963-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2007)
Cílem této diplomové práce bylo porovnat, jak se liší zobrazování rodiny a dětství v rodině mezi současnými učebnicemi a učebnicemi používanými za dob komunismu. Použitou metodou byla diskursivní analýza textu, která umožnila chápat prezentovaný obraz rodiny v širších sociálních souvislostech. Provedená analýza přinesla následující výsledky: Současné učebnice se od dřívějších zásadně liší především v oblastech popisování státní pomoci rodinám, která je v socialistických knihách značně idealizována. Současné učebnice dále více zdůrazňují aktivitu jednotlivce, zatímco socialistické tíhnou spíše k jeho pasivitě. Dnešní diskurs stavící dítě na první místo také není v dřívějších textech příliš silný. A dnes hojně zobrazované rodinné konflikty chybějí ve starých učebnicích úplně. Pouze při teoretickém popisování mužských a ženských rodinných rolí jsou socialistické učebnice o něco liberálnější než ty dnešní. Na druhé straně nalezneme v obou typech učebnic i shodu. Oboje upozorňují na obrovský význam rodiny a vysvětlují žákům, že sňatek je správná volba. Shodně také prezentují plození a výchovu dětí jako hlavní úkol rodiny.
Aim of this writting was to compare the difference of the representing of the family and family childhood between recent textbooks and textbooks used in the era of communism. I worked with method of textual discourse analysis, which allowed to understand the presented portrait of the family in broader social context. Analysis I made indicated these results: Recent textbooks differ from the former books heavily in representing the public help. In socialistic books is this topic strongly idealized. Recent books concern themselves in active citizen. The communistic textbooks tend to passive people. Recent discourse which places the child in the centre is not present in former books. The family conflicts, very frequented topic in modern textbooks, are not present in socialistic texts, too. Only in the representing of the male and female family roles are communist books little more tolerant than today’s books. On the other hand in both types of textbooks we can find certain agreement. Both of them emphasize the huge importance of the family and present the wedding as a good choice. They both show the major role of the family as procreation and child rearing.
Vedoucí práce: Igor Nosál.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: dětství; rodina; sociologie dětství; učebnice základních škol; elementary school textbooks; family; childhood; sociology of childhood; diplomové práce