Paralelni a partnerské vztahy očima sociologie - Zatloukalová, Irena (2007)
Tato práce je pokusem o konceptualizaci paralelních vztahů, které vznikají vedle již existujících oficiálních partnerských vztahů. Paralelní vztahy nebyly doposud předmětem sociologického bádání, ptali jsme se proto, zda lze konstruovat dva partnerské světy a zda se oba aktérovi vztahy - oficiální a neoficiální - vzájemně ovlivňují. Tato studie vychází z konstruktivistické perspektivy a je založena na analýze kvalitativních rozhovorů s aktéry paralelních vztahů. Pro fungování partnerských vztahů je klíčovou definice situace - určuje totiž odhodlání aktérů ve vztahu setrvat. Z definice situace také vyvěrá vzniklá typologie paralelních vztahů na vztahy subsidiární a komplementární. Sledovali jsme i mechanismy umožňující fungování aktérů v paralelních vztazích - jako je parcelizace vědomí a formování nové partnerské intimity. Paralelní vztahy jsou pro jejich aktéry plnohodnotnými vztahy, které jsou protkané partnerskou intimitou, která však není totožná s intimitou v oficiálním vztahu.