Hudební život v Mladé Boleslavi ve 20. století - Hypšová, Zuzana (2007)
Mým cílem bylo v předcházejícím textu zmapovat hudebnost a hudební život v Mladé Boleslavi ve 20. století. Některé soubory sahají svými historickými kořeny mimo rámec 20. století, proto jsem se nedržela striktního vymezení let 1900-2000. Jako hlavní pramenná základna mi poskytla nejvíce informací pozůstalost ing. Karla Jánského, jenž je nyní majetkem Archivu Mladé Boleslavi. Pozůstalost obsahuje stěžejní materiály k celkovému pohledu na hudební život v Mladé Boleslavi, ale i na Mladoboleslavsku jako takovém. Kromě materiálů, jež jsem využila pro tuto práci obsahuje zmíněná pozůstalost veškerou dokumentaci k projektu „Dědictví Bedřicha Smetany“, čehož byl Jánský iniciátorem a vedoucí osobností. Jánského pozůstalost dosud nikým systematicky nezpracovaná, skýtá mnoho matriálů pro další vědecké práce, potažmo i k biografické práci o něm samotném. Text měl také potvrdit (a to se doufám stalo), že ať už tělesa či instituce větších rozměrů (Smíšený pěvecký sbor Boleslav, ZUŠ, Mladoboleslavs.