Etnologie a možnosti jejího využití v environmentální výchově (na příkladu střediska ekologické výchovy SEVER ve východních Krkonoších) - Uxová, Zuzana (2007)
Snaha o mezioborový náhled do problematiky aktivit, souvisejících s lidovými výročními obyčeji, které jsou iniciovány střediskem ekologické (environmentální) výchovy. Zařazení oboru etnologie do témat environmentální výchovy lze uskutečňovat jako součást interpretace místního dědictví, neboť místním dědictvím jsou i tradice a zvyky. Situace je komplikovanější v oblastech osídlených do konce 2. světové války německými obyvateli, jak se ukazuje i na příkladu obce ve východních Krkonoších.