Závislost hráčů na avatarech v prostředích MUDs, MMORPG a MUVE - Venera, Jiří (2007)
Práce se zabývá závislostí hráčů na svých avatarech v různých prostředí online aplikací. Popisuje vznik závislosti jak na internetu tak i na aplikacích, které pro svůj chod internet potřebují. Autor čerpá z několika průzkumů, které byly dělány na stejné či příbuzné téma. Uvede důvody, které člověka vedou k závislosti a co je pro závislost ten nejlákavější faktor.