Metoda Konspektu jako nástroj budování a správy knihovního fondu a její uplatnění v České republice - Kovářová, Dana (2007)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi a perspektivami uplatnění metody Konspektu v oblasti budování a správy informačního fondu knihoven v České republice. Teoretické poznatky jsou doplněny příklady aplikace metody v českých knihovnách a výsledky dotazníkového průzkumu. Úvodní kapitoly pojednávají o budování a správě knihovního fondu, všímají si vlivu informační exploze na změnu chování knihoven a soustředí se na zásady koncepčně řízeného budování a správy fondů. Práce sleduje hodnocení fondů a použití metody Konspektu k tomuto účelu. Část věnovaná metodě Konspektu pojednává o jejím vzniku a vývoji a přináší informace o principu metody spolu s popisem jejích jednotlivých prvků. Rozsáhlá část práce pojednává o konkrétních aplikacích metody v českém prostředí. Uvedeny jsou příklady českých knihoven, které používají metodu Konspektu za účelem hodnocení fondů. Podrobně je popsáno hodnocení fondů v Národní knihovně ČR, které je doplněno komentářem zahraničního konzultanta. Veřejně publikov.