Hudba v Dolních Kounicích po roce 1918 - Koblížková, Jana (2007)
Anotace Bakalářská práce se zabývá hudbou v Dolních Kounicích po roce 1918. Úvodní kapitola stručně seznamuje s historií města. Následující kapitoly se zabývají chrámovou i světskou hudbou v této lokalitě. Část práce mapuje jednotlivé hudební spolky a významné osobnosti. Nechybí ani pohled na hudební školství, lidové slavnosti s hudbou, pořádané koncerty a jiné akce. Hudební historie v Dolních Kounicích ve sledovaném období je velmi bohatá. V oblasti chrámové hudby zde pod vedením zdatných varhaníků působil čtyřhlasý smíšený sbor a doprovodný orchestr, který dosáhl především na začátku 20. století velmi dobré úrovně. Zajímavá je i činnost mnoha amaterských hudebních těles. Výborné výsledky přinesla práce zdejších škol - pobočky ZUŠ Ivančice a dětského pěveckého sboru při ZŠ , který se především v 70. a 80. letech úspěšně účastnil řady okresních i krajských soutěží. Z hudebního prostředí města vyrostla řada významných hudebních osobností.