Vznik a vývoj malířského bratrstva sv. Lukáše v Brně v 1. polovině 18. století - Komárek, Filip, 1982- (2007)
Resumé Diplomová práce s názvem „Vznik a vývoj malířského bratrstva v Brně v 1. polovině 18. století“ se zabývá poměrně málo známým a zpracovaným bratrstvem městských malířů působících v Brně. Práce je založena především na informacích a poznatcích získaných archivním průzkumem - rozborem návrhů vnitřních pořádků umělecké organizace, korespondence mezi bratrstvem a brněnským magistrátem a zápisů ze zasedání městské rady vedených v městských knihách. První návrh vnitřních pravidel, které byly společné pro malíře a sochaře, pochází z roku 1700. Tyto artikule měly v prvé řadě vytvořit pevnou organizaci městských malířů a sochařů, upravit jejich vzájemné vztahy, ale také zabezpečit ochranu jejich živobytí před nově příchozími umělci, kteří by chtěli jakýmkoli způsobem neoprávněně zasahovat do jejich profese. Společné malířsko-sochařské bratrstvo se rozdělilo v roce 1719, kdy malíři poslali císaři samostatný návrh svého vlastního vnitřního pořádku. Jejich návrh však císař naneštěstí o.