Realizmus v zahraničnej politike USA po 11. septembri 2001 - Tučník, Ivan (2007)
Bakalárska práca sa zaoberá prvkami tradičného politického realizmu v zahraničnej politike Spojených štátov po 11.09.2001. Pokúša sa potvrdiť hypotézu, že Bushova administratíva v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra vo svojej zahraničnej politike realistické koncepty využívala. V prvej časti sú rozobraté základné koncepty tradičného politického realizmu v medzinárodných vzťahoch s dôrazom na diela H. Morgenthaua a E.H. Carra. V druhej kapitole nasleduje genéza americkej zahraičnej politiky po 11. septembri 2001. Text sa zaoberá predovšetkým najvýznamnejšími udalosťami tohto obdobia, a to Vojnou proti terorizmu, intervenciou v Afganistane a vojnou v Iraku. Analyzovaná je aj Národná bezpečnostná stratégia z roku 2002, kľúčový dokument determinujúci smerovanie americkej zahraničnej politiky. V tretej kapitole dochádza k syntézi poznatkov z oboch predchádzajúcich častí, pričom sú základné realistické koncepty aplikované na skutočný vývoj americkej zahraničnej politiky.