Vliv Severoamerické zóny volného obchodu na Mexiko - Záleská, Eliška (2007)
Tato bakalářská práce se věnuje vlivu Severoamerické zóny volného obchodu (NAFTA) na Mexiko. Nejprve je přiblížena ekonomická situace Mexika před vznikem NAFTA, zaměřená především na krizi z roku 1982 a její řešení. Dále jsou zmíněna jednání vedoucí ke vzniku NAFTA včetně jejich vlivu na mexickou ekonomiku. Pozornost je věnována pro Mexiko nejdůležitějším oblastem jednání. Následně je popsána mexická finanční krize z roku 1995. Získané informace jsou použity ke komparativnímu srovnání dopadů a řešení obou krizí. Také se v práci hodnotí na vybraných oblastech jako například zahraniční obchod, HDP, či přímé zahraniční investice důsledky vzniku NAFTA pro Mexiko.