Íránská jaderná volba a její důsledky na mezinárodní vztahy - Šimara, Filip; Vilímek, Petr, 1980-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2007)
Íránský vojenský jaderný výzkum usilující o získání jaderné zbraně je již řadu let důležitým tématem mezinárodních vztahů, kdy možnost zrodu nového nukleárního hráče na strategickém poli může výrazně ovlivnit nejen regionální, ale i globální bezpečnostní stabilitu. Bakalářská práce si na základě analýzy íránského jaderného programu, doručovacích prostředků schopných nést jadernou zbraň a vývoje vztahů Íránu se zainteresovanými státy a mezinárodními organizacemi klade za cíl posoudit možný dopad íránských ambicí v nukleární sféře na mezinárodní vztahy.
The analysis consider Iranian nuclear option and its impact on international relations. Conclusion is done on the basis of different levels of Iranian nuclear program, relations of Iran and concerned countries and analysis of motives and threats.
Vedoucí práce: Petr Vilímek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: jaderné zbraně; mezinárodní vztahy; international relations; nuclear weapons; Írán; Iran; bakalářské práce