Efektivita neutrality jako bezpečnostní strategie v komparativní perspektivě případ Švédska a Švýcarska - Matyáš, Jan (2007)
Předmětem bakalářské práce Efektivita neutrality jako bezpečnostní strategie v komparativní perspektivě: případ Švédska a Švýcarska je zhodnocení efektivity této bezpečnostní strategie v postbipolárním světě. V úvodní části autor identifikuje pojem neutralita ve smyslu bezpečnostní strategie a její odlišná pojetí ve sledovaných státech. Druhá analytická část je zaměřena na hodnocení neutrality z hlediska efektivity v současném světě na příkladu Švédska a Švýcarska.