Výhody a nevýhody vstupu České republiky do NATO - Poláček, Radim (2007)
Vstup ČR do NATO v roce 1999 byl významným krokem v oblasti bezpečnostní politiky. Česká republika se stala členem největší a nejsilnější vojenské organizace současného světa. Cílem této práce je analyzovat hlavní politické, vojenské a ekonomické aspekty tohoto rozhodnutí a na jejich základě určit zda převládají výhody či nevýhody vstupu ČR do NATO. V textu je uvedeno také mezinárodně-politické postavení ČR po rozpadu ČSFR a možná ohrožení spojená s vnější bezpečností ČR.