Česko-rakouské vztahy a vstup ČR do EU - Hrbáčová, Gabriela (2007)
Práce se zabývá problematikou česko-rakouských vztahů po roce 2000 se zvláštním důrazem na majetkoprávní vypořádání s Rakouskem v souvislosti s Dekrety prezidenta republiky Edvarda Beneše a akcentuje problematiku české jaderné elektrárny Temelín a Dohod z Melku. Zmiňuje i další klíčové okamžiky ve vzájemných vztazích obou zemí, jako bylo připojení se ČR k bojkotu Rakouska čtrnácti zeměmi EU v r.2000 po vstupu FPÖ do rakouské vlády a přechodná období na volný pohyb pracovníků a v otázce vnitrostátní silniční dopravy vyjednaná v souvislosti se vstupem ČR do EU. Práce vychází z výzkumů Rakouské společnosti pro evropskou politiku a popisuje stereotypy v rakouském a českém veřejném mínění. Hypotézou práce je, že se po vstupu ČR do EU v r.2004 česko-rakouské vztahy zlepšily.Tuto hypotézu se nepodařilo potvrdit. Přetrvává zvýšená emocionalizace a dramatizace konfliktních témat, historická zátěž vzájemných vztahů a absence otevřeného dialogu. Dobře se vyvíjí pouze kulturní a obchodní výměna mezi oběma státy.