Skandál Watergate a jeho vliv na zahraniční politiku Nixonovy a Fordovy administrativy - Franěk, Jan (2007)
Práce se zabývá dopadem skandálu Watergate na zahraniční politiku USA. Soustředí se na Nixonovu a Fordovu administrativu. Cílem práce je zodpovědět na tři hypotézy : 1) Aféra Watergate znamenala výrazné zpomalení procesu détente mezi supervelmocemi; 2) Watergate byla jedním ze zásadních faktorů vedoucích ke krachu americké politiky v Indočíně; 3) Watergate se stala příčinou nestability v oblasti mezinárodních vztahů a způsobila dočasnou ztrátu důvěryhodnosti exekutivy USA. Toho se ostatní aktéři mezinárodních vztahů pokusili využít.