Aktuální vývoj SZBP Evropské unie se zvláštním důrazem na EBOP - Trávníček, Miroslav (2007)
Evropská bezpečnostní a obranná politika, ačkoliv se jedná o aktivitu relativně velmi mladou, se v dnešní době řadí díky charakteru své náplně mezi významné politiky prováděné na poli působnosti Evropské unie v oblasti druhého pilíře dosavadního Maastrichtského chrámu. O konečné povaze této politiky, tedy kam až společná jednání na prozatím mezivládní úrovni dospějí, se dosud vedou diskuze a nikdo není v současnosti schopen podat jasnou odpověď. Jedním z možných strategických scénářů je vytvoření společné obrany Evropské unie, což je však, podle mnohých, v rozporu s principem národní suverenity členských států v obranné politice. Po vytvoření takové obrany by však mohla ztratit své opodstatnění Severoatlantická aliance. Práce přibližuje činnost Evropské unie v oblasti EBOP od počátku 90. let, na příkladu konkrétních vojenských operací Evropské unie demonstruje, jak se EBOP projevuje v současné době v praxi, charakterizuje unijní zázemí v oblasti finančních prostředků, výzkumu a zbrojní.