Ľudová strava v obciach Telgárt a Heľpa a jej rozdiely na základe prežívania liturgického roku - Sidorová, Mária (2007)
Magisterská diplomová práca "Ľudová strava v obciach Telgárt a Heľpa a jej rozdiely na základe prežívania liturgického roku" sa zaoberá charakterizáciou základných cirkevných sviatkov a na ne závislou ľudovou stravou v regióne Horehron. Centrálna problematika práce zachytáva, na základe porovnania najväčších sviatkov, rozdiely v tradičnom i modernom stravovaní dvoch obcí, ktoré sú od seba vzdialené len dvadsat kilometrov. Variabilita v dodržiavaní cirkevných pokynov na Horehroní je citeľná, a to najmä počas cirkevných sviatkov. Táto diverzita na tak malom území vyplýva z toho, že obyvatelia Telgártu vyznávajú gréckokatolícke vierovyznanie (spolu s obcami Šumiac a Vernár), zatiaľ čo obyvatelia Heľpy (podobne ako ostatné obce v údolí) sú vyznania rímskokatolíckeho.