Konfiskace muzejních předmětů na Opavsku po 2. světové válce - Grygera, Vojtěch, 1983- (2007)
Tato práce seznamuje čtenáře s poválečným vývojem na poli konfiskovaných kulturně a umělecky hodnotných předmětů v opavském regionu, sledujíc především události spojené s opavským Zemským, resp. Slezským, muzeem. První část je věnována rozboru pramenů a literatury ohledně tohoto tématu a obecným dějinným souvislostem. Následuje samotný vývoj po druhé světové válce, rozdělený do třech fází, ohraničených ustanovením institucí pro správu konfiskovaného materiálu a s tím spojeného přesunu pravomocí. Práce především mapuje systém správy kulturně a umělecky cenných konfiskátů spolu s legislativními opatřeními a jejich realizací na regionální úrovni. Studie obsahuje také statistické vývody sestavené na základě dostupného pramenného materiálu