Diagnostický potenciál metody MCA - Strobachová, Barbara (2007)
Práce se zabývá možností uplatnění fenomenologické metody textového analýzy zvané Meaning Constitution Analysis (MCA) v klinické psychodiagnostice a psychoterapii. Teoretická část mapuje tradici fenomenologického myšlení ve filozofii, humanitních vědách a v psychologii. V diskuzi o roli fenomenologickém výzkumu v psychologii mezi sebou konfrontuje dvě tradice: empirickou (navazující na E. Husserla) a hermeneutickou (navazující na M. Heideggera) a věnuje se i uplatnění fenomenologického myšlení v psychoterapii v podobě daseinsanalýzy. Metodu MCA prezentuje jako implementaci rigorózních postupů popsaných E. Husserlem, které se skládají z postupných kroků uzávorkování a umožňují odkrýt způsoby, jakými člověk nahlíží různé objekty resp. jak konstituuje jejich význam. Výzkum prezentovaný v empirické části pak uplatňuje modifikovanou verzi MCA při analýze výpovědí o rodině u dětských klientů klinického pracoviště, kteří se potýkají s psychosomatickými problémy. Výsledky těchto analýz jsou in.