Příjem tekutin u zdravých a chronicky nemocných pacientů - Malinská, Veronika (2007)
Cílem této práce bylo porovnat a zhodnotit příjem tekutin a dále zjistit preferenci různých nápojů mezi diabetiky 2. typu a jejich zdravými vrstevníky. Na základě srovnání příjmu tekutin obou skupin mohu konstatovat, že pitný režim diabetiků je relativně dostatečný, na rozdíl od pitného režimu zdravých jedincům, jejichž příjem je spíš nedostatečný. Diabetici by mohli mít vzhledem k povaze onemocnění příjem tekutin i vyšší, z důvodu rizika vzniku hyperglykémie, následné nadměrné diurézy a dehydratace. Při porovnání preferencí nápojů mezi zdravými a nemocnými jsem neshledala žádné výraznější rozdíly. Káva a čaj byly oblíbeny jak mezi zdravými respondenty, tak mezi diabetiky. Naopak sladké nápoje nepreferovali ani diabetici, ani zdraví jedinci, což je dáno informovaností a zřejmě také věkem. Voda a minerálky byly opět bez rozdílu oblíbeny u obou skupin, a byly to i nejvíce konzumované nápoje. Konzumace alkoholických nápojů je vyšší u zdravých jedinců než u diabetiků. U zbylých nápojů j.