Rizikové faktory osteoporózy - znalosti a chování u dospívajících dívek - Jančeková, Kamila (2007)
Cílem této práce bylo dotazníkovou metodou zhodnotit znalosti, postoje a chování dospívajících dívek ve věku 14 - 19 let týkající se rizikových faktorů osteoporózy, konkrétně fyzické aktivity, kouření a výživy a zjistit rozdíly znalostí v závislosti na věku, pohlaví a typu školy. V oblasti výživy stanovit průměrný příjem nutrientů, které mají vztah ke kostnímu zdraví, a to vápníku, fosforu, vitaminu D, bílkovin a sodíku. Výsledky šetření ukázaly, že znalosti dospívajících dívek jsou na poměrně dobré úrovni v oblasti fyzické aktivity a kouření. Znalosti o výživě ve vztahu k osteoporóze však mají řadu nedostatků. Dívky mají pozitivní postoje v oblastech pohybové aktivity a výživy. Postoje ke kouření jako rizikovému faktoru jsou ale spíše nežádoucí. Chování dívek se jeví jako rizikové pro pozdější vznik osteoporózy. Pohybová aktivita je vzhledem k věku dívek nedostatečná, čtvrtina dívek kouří a výživové zvyklosti dívek jsou neuspokojivé. Průměrný příjem vápníku je 758 mg a téměř 40 % díve.