Státní občanství při rozpadu států a vzniku států nových - Kandalec, Pavel, 1977- (2007)
Mají obyvatelé území, které bylo dotčeno změnou suverenity, nárok na státní občanství nově vzniklého státu? Tato práce, vycházející z autorovy osobní zkušenosti, je apologií za jednoznačně kladnou odpověď. Podrobuje tvrdé kritice úpravu státního občanství České republiky po rozpadu československé federace v roce 1993.