Reakční cesty v systému živec-voda - Matula, Tibor (2007)
Během laboratorního rozpouštění perthitických alkalických živců za normálních podmínek dosáhly reakční cesty na stabilitních diagramech pole stability kaolinitu. Rovnováhy s primárními minerály nebylo dosaženo. Na základě experimentů v diskontinuálních reaktorech byly vypočteny kinetické konstanty k (mol m-2 s-1) pro rozpouštění albitu a K-živce a rychlosti uvolňování jednotlivých prvků Na, K, Si do roztoku. Průměrné rychlosti rozpouštění K-živce 2,17.10-12 mol m-2 s-1 (Věžná) a 3,31.10-12 mol m-2 s-1 (Dolní Bory) byly vyšší než rychlosti rozpouštění albitu 1,24.10-12 mol m-2 s-1 (Věžná), resp. 2,79.10-12 mol m-2 s-1 (Dolní Bory). Z jednotlivých prvků se nejrychleji uvolňoval Si a to v rozmezí log k = ~ -12,0 až -10,4. Rychlosti uvolňování K log k = ~ -12,0 až -10,7 byly obecně vyšší než rychlosti rozpouštění Na (log k = ~ -11,8 až -10,0).