Dynamika oxidačně-redukčních reakcí železa a sekvenční vznik nerozpustných hydroxidů - Buřival, Zbyněk (2007)
V rámci práce bylo studováno srážení minerálů a změna podmínek v důlních vodách. Byly sledovány důlní vody z lokality Oslavany. Celkem bylo provedeno pět sérií měření ve dvou experimentech. Dochází ke srážení ferrihydritu a karbonátů, které byly prokázány práškovou RTG analýzou. Ve vodách nedochází k typickému okyselování, ale naopak ke zvyšování pH. Naměřená data byla použita jako vstupní údaje pro modelování a výsledky modelování byly porovnány s pozorovaným vývojem. Výsledky modelování nejsou přesné a jejich použití je proto problematické.