Politizace fotbalového chuligánství v České republice - Smolík, Josef, 1976- (2007)
Disertační práce popisuje vztah mezi fenoménem fotbalového chuligánství a politikou (extremismem, vnitřní bezpečností, rasismem a antisemitismem). Fotbalové chuligánství je třeba vnímat především jako antisociální chování velice specifické subkultury mládeže. Část této subkultury obsahuje politické atributy (např. část fotbalových chuligánů se identifikuje s extrémní pravicí či extrémní levicí). Disertační práce popisuje vývoj, historii a typologii fotbalových chuligánů, vztah mezi fotbalovým chuligánstvím a politikou.