Poruchy příjmu potravy psychosociální přístup rodinné terapie - Hadaš, Lubomír, 1959- (2007)
Disertace je věnována poruchám příjmu potravy, zejména mentální anorexii a mentální bulimii. Není však zpracována ani z pohledu medicínského, ani klinicko-psychologického. Důraz klade na vývojově psychologické, sociálně psychologické a poradenské aspekty. Vychází z teze, že poruchy příjmu potravy nejsou jenom záležitostí nemocného jedince (obvykle nemocné dívky či ženy), ale problémů souvisejících se specifickou podobou dané rodiny a jejího fungování. Přehledová část disertace shrnuje platné definice dvou základních typů poruch příjmu potravy - mentální anorexie a mentální bulimie, uvádí hlavní diagnostická kritéria, údaje o prevalenci a incidenci. Shrnuje nejnovější názory na rizikové faktory a zasazuje je vývojových souvislostí. Popisuje a analyzuje hlavní diagnostické metody (kvantitativní, kvalitativní, ale i souhrnné metody pro zkoumání kvality života). Disertace uvádí současné názory na léčbu poruch příjmu potravy a soustřeďuje se na metody psychologické a psychoterapeutické.