El pasado y el presente del español en Filipinas - Filipová, Markéta (2007)
Tato práce se věnuje problému španělštiny na Filipínách. V prvních kapitolách se pojednává o historii Filipín, lingvistické situaci, vývoji španělského jazyka. V sedmé kapitole se zabývá hispanismy v jazyce tagalo a vlastním výzkumem zaměřeným na přítomnost hispanismů v lexiku denní potřeby mluvčích jazyka tagalo