Komunikační strategie v prostředí knihoven - Kozová, Tereza (2007)
Diplomová práce „Komunikační strategie v prostředí knihoven“ pojednává o způsobech komunikace, které má k dispozici knihovník a návštěvníci knihoven. V první části dostala hodně prostoru verbální a neverbální komunikace a mnoho jejich složek (hlasitost, chyby řeči, pohledy, gesta atd.). Jedna podkapitolka se zabývá rozdíly v neverbální komunikaci cizinců. Komunikace je ovlivňována i bariérami, interními a externími. Důležitá je také sociální komunikace a její typy (rozhovor, odborné přednášky nebo akce pro veřejnost). Další kapitola se věnuje individuálnímu přístupu knihovníků k seniorům, dětem a lidem postiženým. Např. situace, kdy knihovník musí poradit dětem ve výběru vhodné knihy. Následuje část o konfliktech, jejich vzniku, řešení a prevenci. Poslední část, ale velmi významná je o rozdílu slov naslouchat a slyšet. Přílohy na konci diplomové práce obsahují fotografie s různými postoji a gesty pro lepší představu.