Cena Knihovna roku: analýza oceněných knihoven - Cacková, Jana, 1985-; Škyřík, Petr, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2007)
Bakalářská práce „Cena Knihovna roku: analýza oceněných knihoven“ pojednává o významu a uplatnění malých knihoven na vesnicích a v menších městech, které jsou v dnešní době schopny zajistit pro své návštěvníky nejrůznější kulturní, vzdělávací a informační akce. K ocenění knihoven snažících se o neustálý rozvoj knihovnictví v místě svého působení, se již od roku 2000 uděluje cena Knihovna roku, určená v kategorii základní knihovna, která se přiděluje těmto institucím v malých obcích za jejich iniciativu a nápaditost při řízení a organizování projektů pro společnost žijící v obci. V práci jsou na základě předchozího kvalitativního výzkumu popsány jednotlivé knihovny, které získaly ocenění Knihovna roku od počátku jeho udílení. Knihovny se iniciativně angažují ve vytváření kulturního života obce, obnovování lidových tradic, zachovávání, obnovování a vytváření nových místních zvyků, nápaditým způsobem se věnují svým uživatelům a poskytují jim potřebné služby. V závěru práce jsou shrnuty je
Bachelor thesis called “The library of the year award: analysis of the awarded libraries” deals with importance and use of small village and town libraries which are able nowadays to arrange various cultural, educational and informative programmes. To award a prize to libraries pursing constant progress of librarian science in their place of work there has been The library of the year award bestowed since the year 2000, in the category of the basic library, which is assigned to these institutions in small towns for their initiative and invention within running and organizing projects for local society. In my thesis I described separate libraries which get The library of the year award since the beginning of this prizegiving on the basis of the preceding qualitative research. The libraries heartily involve themselves in creation of local cultural life, renewal of national traditions, preserving, renewal and creation of new local habits. They imaginatively devote themselves to their user
Vedoucí práce: Petr Škyřík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: veřejné knihovny -- Česko; malé knihovny -- Česko; public libraries -- Czechia; small libraries -- Czechia; bakalářské práce; bachelor's theses