Cena Knihovna roku: analýza oceněných knihoven - Cacková, Jana, 1985- (2007)
Bakalářská práce „Cena Knihovna roku: analýza oceněných knihoven“ pojednává o významu a uplatnění malých knihoven na vesnicích a v menších městech, které jsou v dnešní době schopny zajistit pro své návštěvníky nejrůznější kulturní, vzdělávací a informační akce. K ocenění knihoven snažících se o neustálý rozvoj knihovnictví v místě svého působení, se již od roku 2000 uděluje cena Knihovna roku, určená v kategorii základní knihovna, která se přiděluje těmto institucím v malých obcích za jejich iniciativu a nápaditost při řízení a organizování projektů pro společnost žijící v obci. V práci jsou na základě předchozího kvalitativního výzkumu popsány jednotlivé knihovny, které získaly ocenění Knihovna roku od počátku jeho udílení. Knihovny se iniciativně angažují ve vytváření kulturního života obce, obnovování lidových tradic, zachovávání, obnovování a vytváření nových místních zvyků, nápaditým způsobem se věnují svým uživatelům a poskytují jim potřebné služby. V závěru práce jsou shrnuty je