Vládní koalice v Polsku v letech 1993 až 2005 - Parma, Jan (2007)
Diplomová práce se zabývá utvářením vládních koalic v Polsku v letech 1993 až 2005. Práce je založena na sekundárních zdrojích informací, které pocházejí převážně z polské provenience. Práce je pojata jako case-study, kde na počátku vyslovená hypotéza je postupně zkoušena. Utváření vládních koalic je analyzováno na základě základní teze Williama Rikera o utváření minimálně vítězných koalic a je také využit Banzhafův index moci. Současně jsou analyzovány motivace jednotlivých politických stran, které vstupovaly do koaličních vlád. Výsledky analýz jednotlivých vládních koalic jsou na konci práce shrnuty slovně i ve formě tabulky.