Farní kostel sv. Jana a Pavla v Místku sochařská a malířská výzdoba oltářů - Kocych, Tomáš (2007)
Práce pojednává o velmi hodnotném interiéru, děkanského chrámu sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku, který je navíc jedinečným dokladem architektonického, sochařského i malířského umu jedné historické etapy. Do dnešních dob se dochoval v téměř nezměněné rokokově klasicizující podobě. Na utváření tohoto velkolepého interiéru se podílelo množství významných umělců, pocházejících převážně z Moravy nebo Slezska, a to ať již se zde podíleli na výzdobě aktivně nebo dodali díla na objednávku z Vídně, kde zakotvili. Mnozí z nich udržovali živé kontakty se svým rodným prostředím. Na tvorbě interiéru chrámu se samozřejmě podíleli i místní umělci a řemeslníci. Díky těmto faktorům vznikl velice pestrý, ale přesto jednotný a vysoce hodnotný komplex. Práce se zaměřuje také na kompoziční rozbory jednotlivých děl, ať již plastik či obrazů. Zkoumá rozložení jejich gest, členění drapérie a hmot, nejen v rámci jednotlivých postav, ale i v širším kontextu, jejich umístění a utváření v rámci oltářů. Snahou pr.