Česká kyberpunková literatura - Pekařová, Hana (2007)
Kyberpunk je subžánr science fiction, který se etabloval na rysech románu Neuromancer (1984) Williama Gibsona. Od klasické science fiction se odlišuje spojením hi-tech a low-life, sám název "kyberpunk" odkazuje ke kybernetice a punku - anarchistickému hnutí mladých. Do českého prostředí kyberpunk přinesl Ondřej Neff v roce 1987, svou přednáškou inspiroval české autory k napsání vlastních děl v tomto novém stylu. Ve své práci se snažím vystihnout charakteristické rysy a najít hlavní inspirační zdroje českých autorů.