Vliv rodinného prostředí na vzestupnou intergenerační vzdělanostní mobilitu - Ergens, Tomáš, 1981- (2007)
Práce se zabývá vlivem rodinného prostředí na vzdělávací dráhu dítěte, kde rodiče mají základní nebo učňovské vzdělání (bez maturity) a jejich děti ve vzdělávacím systému vstoupily na úroveň vysokoškolského studia. Práce nahlíží na problematiku skrze optiku závěrů výzkumných šetření a teorií zabývajících se intergenerační vzdělanostní reprodukcí a mobilitou. Tyto závěry hovoří o určitých faktorech (vzdělání rodičů, socioekonomický status rodiny, velikost a úplnost rodiny apod.) v rámci rodinného prostředí a jejich vlivu na pravděpodobnost dosažení určitého stupně vzdělání u dítěte pocházejícího z takové rodiny. Zejména nižší vzdělání rodičů a nízký socioekonomický status rodiny (související také s úrovní vzdělání rodičů) jsou okolnostmi, kterým je přisuzován znevýhodňující vliv. Děti pocházející z rodin s těmito charakteristikami tak mají menší pravděpodobnost dosažení vyššího (zejm. vysokoškolského) vzdělání. Stěžejní částí práce je kvalitativní šetření, které blíže nahlíží procesy v rodinách