Možnosti internetové telefonie s přihlédnutím k technologii VoIP - Ireinová, Helena (2007)
Diplomová práce Možnosti internetové telefonie s přihlédnutím k technologii VoIP pojednává o nejaktuálnějším tématu současné internetové komunikace, kterou je internetová telefonie založená na technologii VoIP. Práce nejprve objasňuje rozdíly mezi termíny VoIP, IP telefonie a internetová telefonie, které bývají v praxi běžně používány jako synonyma, a dále se zaměřuje na princip fungování technologie VoIP včetně možností jejího využití při internetové telefonii. Práce je rozdělena do sedmi kapitol, přičemž nejpodstatnější částí je kapitola pátá s názvem Internetová telefonie, která zahrnuje veškeré formy takové komunikace. Práce si klade za cíl podrobně analyzovat internetovou telefonii, uvádí jednotlivé způsoby telefonování a hlavní VoIP zprostředkovatele nebo programy, které internetovou telefonii umožňují, uvádí tedy přehled nejvýhodnějších VoIP operátorů na českém trhu, kabelové operátory nebo klienty instant messagingu, a podrobně také rozebírá použití vhodného softwarového či har