Výchovné akcenty v tradičních a autorských pohádkách - Šalamounová, Zuzana, 1984- (2006)
Studie skrze komplementaritu vědeckých přístupů teorie literatury, pedagogiky a psychologie novým způsobem definuje obsah pojmu pohádka tak, aby akcentovala její výchovnou funkci. V rámci empirické části hermeneuticko textové obsahové analýzy se pak orientuje na jednotlivá témata (rodinné prostředí, pojetí hrdiny, podíl hrdiny na řešení dějové zápletky, charakter odměny), která svou nezáměrnou reflexí zprostředkovanou pohádkovým materiálem vypovídají o dobovém kontextu výchovy, jejích prostředků a cílů.