Veřejné knihovny jako komunitní centra obcí s přihlédnutím ke komunitnímu vzdělávání - Matýsová, Tereza (2007)
Bakalářská diplomová práce „Veřejné knihovny jako komunitní centra obcí s přihlédnutím ke komunitnímu vzdělávání“ pojednává o problematice vztahů mezi institucemi, které se v České republice zabývají pořádáním komunitních aktivit, konkrétně mezi komunitními knihovnami a komunitními školami. Teoretická část obsahuje přehled definic některých důležitých pojmů, z více úhlů je nazírán zejména pojem „komunita“. Následuje přehled historie komunitního vzdělávání a komunitního knihovnictví v ČR, přičemž obojí se datuje až od 90. let minulého století. Cílem práce je na základě získaných poznatků odhalit příčiny nespolupráce mezi komunitními knihovnami a komunitními školami. K tomu slouží excerpce literatury a studium webových stránek zmíněných institucí, pohledem do reality je kvalitativní výzkum provedený se vzorkem čítajícím tři zástupce z knihoven, tři ze základních škol. Výsledky výzkumu potvrzují závěry teoretické části: spolupráce mezi výše zmíněnými institucemi jednoznačně není dostatečn.