Psychologická próza Karla Josefa Beneše - Wlosoková, Gabriela (2007)
Tato práce analyzuje po tematické stránce tři psychologické romány Karla Josefa Beneše - Uloupený život, Kouzelný dům a Setkání v Karlových Varech. První tři kapitoly nastiňují vývoj české psychologické prózy 1. pol. 20. stol. a Benešovo postavení mezi jejími představiteli. Interpretací jednotlivých děl se zabývá kapitola čtvrtá. Pátá kapitola se pak pokouší o srovnání všech tří děl, vypočítává jejich opakující se motivy a zamýšlí se nad pojetím ústředních témat všech tří textů - identity a viny. Závěrečné shrnutí komentuje názor literární kritiky na Benešovu psychologickou prózu.