Sloup Nejsvětější Trojice v Jindřichově Hradci a jeho autor - Bednářová, Petra (2007)
Tématem mé bakalářské práce je pozdně barokní sloup Nejsvětější Trojice na náměstí Míru v Jindřichově Hradci a jeho autor Matouš Strachovský. Nejprve rozebírám historii, typologii, ikonografii a náboženský obsah všech morových, mariánských a trojičních sloupů. Poté popisuji život objednavatele poštmistra J. O. Bayera, a život a dílo provádějícího sochaře M. Strachovského. Následující kapitoly pojednávají o samotném sloupu Nejsvětější Trojice, včetně studia restauračních zpráv. Na závěr uvádím popis a srovnání ostatní tvorby M. Strachovského