Les Lettres chinoises - traduction et analyse du style de belles-lettres - Kopáčková, Dana (2007)
Tématem této bakalářské práce je překlad vybrané části díla "Les Lettres chinoises" autorky Ying Chen. Po ní následuje analýza beletristického stylu. Naším cílem bylo přeložit dílo tak, aby svým obsahem a formou nejen odpovídalo originálu, ale dosahovalo i jisté umělecké kvality a zároveň bylo srozumitelné českému čtenáři. V části věnované analýze uměleckého stylu, jsme se nejdříve pozastavili u obecné charakteristiky formy epistolárního románu. Dalším bodem této práce bylo nastínění hlavních problémů při překládání z Frj do Cj. Nakonec jsme se zaměřili na analýzu lexikálních a syntaktických prostředků, použitých v daném díle