Ikarská pieta Bohdana Laciny - Podbraná, Tereza, 1983- (2007)
Předkládaná práce se zabývá obrazem Ikarská pieta, vytvořeném malířem Bohdanem Lacinou (1912-1971) na sklonku šedesátých let. Lacinovo dílo patří k méně probádaným oblastem českého umění 20. století, částečně proto, že jeho autor nepřináležel k žádné umělecké skupině nebo proudu. Ikarská pieta představuje jedno z posledních děl tohoto autora a v práci je interpretováno jako umělecké spojení racionálního přístupu k malířské tvorbě (inspirovaného matematickým a fyzikálním věděním) s metafyzickými obsahy, které do něj autor vkládá. Zkoumané dílo je zasazeno do celku malířovy tvorby i dobového uměleckého kontextu. Zároveň jsou na příkladu Ikarské piety demonstrovány charakteristické rysy Lacinovy malby - práce s barvou, metaforičnost námětů, interpretační význam názvů jeho děl, reminiscence malířových kořenů na Vysočině.