Putování Kryštofa Haranta očima Karla Jaromíra Erbena a Františka Kožíka - Teichmannová, Lenka (2007)
Tématem práce je komparace tří různých zpracování Cesty Kryštofa Haranta z Polžic a z Bezdružic a na Pecce z království Českého do Benátek, odtud do země Svaté, země Judské a dále do Egypta, a potom na horu Oreb, Sinai a sv. Kateřiny v pusté Arábii. První spis vyšel roku 1608 ve veleslavínské knihtiskárně a jeho autorem je samotný Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Druhou knihou je zpracování Karla Jaromíra Erbena z roku 1854 a posledním porovnávaným dílem je převyprávění Františka Kožíka, jež vydal v roce 1988. Práce Putování Kryštofa Haranta očima Karla Jaromíra Erbena a Františka Kožíka se zabývá prací autorů na cestopise, cestopisem jako literárním žánrem a kompozičním, jazykovým a tématickým srovnáním zmíněných textů.