Tvorba a prosazování pravidel chování jako sociálně psychologická dovednost středoškolského učitele - Sadilová, Marcela (2007)
Doktorská disertační práce se zabývá problematikou tvorby a prosazování pravidel chování ve třídě jako sociálně psychologické dovednosti středoškolského učitele. V literárně přehledové části jsou shrnuty poznatky o této problematice. Zvláštní pozornost je věnována problematice sociálních norem, vývoji morálního uvažování, tvorbě a prosazování pravidel chování ve třídě a činitelům ovlivňující tvorbu, prosazování pravidel a řešení nevhodného chování ve třídě. Empirická část je zaměřena na explorativní výzkum autorky doktorské disertační práce, který se vztahuje k problematice tvorby a prosazování pravidel chování ve třídě jako sociálně psychologické dovednosti středoškolského učitele. Cílem výzkumu je získat žádoucí vhled do dané problematiky, deskripce a klasifikace zkoumaných jevů, tzn. identifikace proměnných. Doktorská disertační práce dochází ke zjištěním, která jsou v souladu s dosavadními teoretickými, ale odkrývá i některé doposud nepublikované souvislosti.