Politizace odposlechů v České republice obsahová analýza dokumentů - Hrozek, Miroslav; Mareš, Miroslav, 1974 duben 8.-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2007)
V České republice je již několik měsíců ve společnosti diskutována skutečnost, že výrazně narůstá vliv bezpečnostních složek a jejich infiltrace do lidského soukromí nad rámec běžné potřeby zajištění veřejného pořádku. Signifikantním příznakem této skutečnosti se stal i údajný narůstající počet odposlechů prováděných Policií ČR a zpravodajskými službami Práce je příspěvkem k zamyšlení nad společností nastolenou otázkou, zda-li jsou bezpečnostní složky státu (a jimi používané technické prostředky) využívány k politickým cílům a zda-li je možné (a politicky prosaditelné) vytvořit takové právní prostředí, které by tomuto zneužívání zamezilo. V průběhu práce budou vytvořeny hypotézy, které analýzou dostupných materiálů budou potvrzeny nebo vyvráceny. Jako primární hypotéza je stanovena otázka, zda-li mohou odposlechy (legální či nelegální) nebo úniky jejich záznamů na veřejnost, ovlivnit bezpečnostní prostředí České republiky, resp.zda-li představují hrozbu nebo riziko pro bezpečnost státu.
The sharp increase in influence of state bodies of security and their penetration into human privacy, which transcends ordinary needs of public order security, has been being discused in the Czech republic for several months. Putative increasing number of wiretapping pursued by the police of the Czech republic and media has become a significant symptom of this fact. This thesis is a contribution to think about the question established by society - if state bodies of security land their technical means are used for political aims and if it is possible (and politically enforced) to create such legal surroundings that could prevent this exploitation. In the course of this thesis hypothesis will be created. This hypothesis will be either confirmed or disproved by the analysis of accesible materials. The primary hypothesis is a question whether wiretapping (legal or illegal) or its recording leak can influence security surroundings of the Czech republic or whether wiretapping represents threat of danger for security of the state.
Vedoucí práce: Miroslav Mareš.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: bezpečnostní politika; národní bezpečnost; právo; law; national security; security policy; diplomové práce