Vytváření střeleckých příležitostí a jejich řešení ve vrcholovém fotbalu při MS 2006 v Německu - Petrovič, Marek (2007)
Tématem a zároveň i hlavním cílem naší práce byla analýza vytváření střeleckých příležitostí a jejich řešení ve vrcholovém fotbalu při MS 2006 v Německu. Provedli jsme srovnání šestnácti mužstev z různých kontinentů, které se šampionátu zúčastnily. Jednalo se vždy o čtyři reprezentační mužstva z různých kontinentů, které jsme pozorovali v zápasech ve skupinách. Zaměřili jsme se na srovnání tří kritérií, které se přímo váží ke střelbě. Jednalo se o způsob zakončení jednotlivých střeleckých příležitostí, prostor střelby a frekvenci dosažených branek vzhledem k časovému průběhu utkání. Výsledkem této práce byla zjištění, že hra se rok od roku zrychluje, nejvíce branek padá po útočných akcích z rychlých protiútoků a způsobem zakončení prvním dotykem ze hry (nohou), dále jsme dospěli k závěru, že nejvíce branek je dosaženo z prostoru uvnitř pokutového území a nejčastěji dochází k dosažení branky v posledních patnácti minutách druhého poločasu zápasu.