Esenciální hypertenze u starších osob - Murníková, Lucie (2007)
Bakalářská práce pojednává o esenciální hypertenzi u starších osob. Jejím obsahem je stručný popis krevního oběhu, neboť vysoký tlak je onemocnění, které s touto soustavou souvisí. Dále byl definován krevní tlak a metody jeho měření, charakteristika esenciální hypertenze, příčiny jejího vzniku, možnosti diagnostiky a léčby. Léčba je rozdělena na farmakologickou a nefarmakologickou. V závěru teoretické části jsou zmíněny následky hypertenze. Cílem této práce bylo zjistit, zda klienti s hypertenzí dodržují nefarmakologickou léčbu, jakým způsobem užívají farmaka, která antihypertenziva jsou v léčbě nejčastěji užita, jaký je efekt léčby, kolik klientů trpí zároveň diabetem mellitem a metabolickým syndromem a jaká je incidence následků hypertenzní choroby.