Vydržení a jeho zápisy do katastru nemovitostí - Vostrý, Milan (2007)
Jako předchůdce současného institutu vydržení lze považovat římské usucapio (vydržení), které vycházelo ze starší kodifikace zákona dvanácti desek. Co se našeho území týká, se institut vydržení nacházel v takřka všech kodifikacích po dobu delší sta let. Byl obsažen jak v obecném zákoníku občanském z roku 1811, tak v občanském zákoníku z roku 1950.