Pachatel přímý, nepřímý a účastník v užším smyslu - Mareš, Alois (2007)
Tato práce se zabývá charakteristikou pachatele trestného činu, a to jak pachatele přímého, tak pachatele nepřímého. V dalších kapitolách práce je popisován organizátor, návodce a pomocník. Další část je věnována srovnání českého trestního zákona v oblasti týkající se pachatele a účastenství s dalšími právními systémy jiných států.