Přijímaní odpovědnosti u adolescentů v souvislosti s důvěrou mezi rodiči a dětmi - Borovanská, Michaela, 1979- (2007)
Tato studie se zaměřuje na problematiku přijímání odpovědnosti v adolescentním věku a to ve vztahu k rodinné výchově se zaměřením na vzájemnou důvěru mezi rodiči a dětmi. V teoretické části na základě prostudování relevantních pramenů shrneme dosavadní poznatky o adolescenci jako vývojovém období, o odpovědnosti a morálce a morálním vývoji a o rodinné výchově se zaměřením na výchovu k sebedůvěře a vzájemné důvěře. Do studie zahrnujeme také vlastní výzkum orientující se na popsání a vysvětlení významných souvislostí mezi přijímáním odpovědnosti u adolescentů a důvěrou mezi rodiči a dětmi se zřetelem na osobnostní charakteristiky. Výzkum byl proveden na respondentech ve věku 17-21 let, studentech různých středních škol z větších i menších měst v České republice. Pro zjišťování důvěry mezi rodiči a dětmi jsme použili dotazník zjišťující výchovu v rodině se zaměřením na zastoupení prvků kontroly a volnosti ve výchově, dotazník zjišťující pocit důvěry ze strany rodičů a dotazník zjišťující d.