Implicitní teorie v hlubinné ekologii - Butková, Erika (2007)
Cílem této práce je z různých aspektů zmapovat vztah člověka k životnímu prostředí. V teoretické části představujeme ekologii jako vědu, která se stala základem pro vznik filosofie vztahu člověka k životnímu prostředí a o přiblížení některých současných environmentálních problémů. Nejdůležitější témata empirického výzkumu jsou následující: důvody jednotlivců pro ochranu přírody, mentální reprezentace životního prostředí, znalost obsahu pojmu „udržitelný rozvoj“, a postoje k některým vybraným environmentálním problémům